Azt mondják, hogy a kéz az első dolog, amit megmutatunk a világnak. Azt, hogy fizikailag dolgozunk, nem lehet elrejteni, ha a kezünk elhanyagolt, karcolások vannak rajta és a körmeink sérültek. Ezért olyan fontos, hogy jobban ápoljuk a kezünket. Szeretnéd tudni, mit tehetsz annak érdekében, hogy szép bőröd legyen? Ha igen, akkor olvass tovább!

Mielőtt még rátérnél a bőrápolásra, egy dolgot tudnod kell a kezed bőréről: elég vékony, és szinte nincsenek faggyúmirigyei, így hajlamos a kiszáradásra. Ezen a területen könnyebb irritációt kiváltani és károsítani a bőrt, mint a test más részein. Mindezek ellenére érdemes megfelelően ápolni őket. Íme, mit tehetsz azért, hogy a bőröd jobban nézzen ki, és kevésbé legyen száraz.

1. Védd a kezed a fagyás ellen.

A kesztyű télen elengedhetetlen! Nem feledkezhetsz meg róluk, mert az alacsony hőmérséklet az egyik fő oka a nedvességvesztésnek, aminek következtében a bőr kiszárad és irritálttá válik. Megfelelő fagy elleni védelem nélkül a kézbőr piros és irritált lesz, vagy akár repedezhet is.

Télen a kesztyűkön kívül jó összetevőket tartalmazó védőkrémeket kell használnod – a titkos összetevők az emolliensek, vagyis a túlzott vízveszteséget megakadályozó anyagok. A puhítószerek között felsorolhatjuk például a növényi alapú olajokat és a vajfajtákat, ezért is népszerű a télen a krémekben vezető szerepet betöltő shea vaj.

2. Mindig kézmosás után krémezzünk.

Ami a kézkrémeket illeti, még egy dolgot érdemes szem előtt tartani. Egészen pontosan azt, hogy a kézkrém egyszeri használata semmit sem ér. Ez az a kozmetikum, amit mindig kéznél kell tartanod és rendszeresen kell használnod. A szép és tökéletesen hidratált kézbőr kulcsa a kézkrém alkalmazása minden kézmosás után. Miért olyan fontos ez? Mert a legtöbb kézmosószer hajlamos irritációt és szárazságot okozni, mert eltávolítja a természetes védőgátat – a kézkrém képes hatékonyan pótolni azt.

3. Dörzsöld be az olajokat.

Időnként érdemes kipróbálni a természetes olajokat is, például az argánolajat, a jojobaolajat vagy a kiváló minőségű olívaolajat. Ezek olyan összetevők, amelyek képesek tökéletesen megerősíteni a hidrolipid réteget és visszaadják kezed szépségét.

Az olajok kézre történő felvitelének két módja van:

– Egyszerűen bedörzsölheted az olajat a kezedbe, ahogyan a kézkrémmel is teszed,

– enyhén felmelegítheted az olajat és 15 percig áztathatod benne a kezedet.

4. Viseljünk kesztyűt a háztartási munkák során.

Valójában az alap a védelem. Nem lehet szép és hidratált a kezed, ha nem biztosítasz neki megfelelő védelmet a mosószerek okozta irritáció vagy a háztartási munkák során gyakran előforduló mikrokárosodások ellen. Annak érdekében, hogy jól ápolt és hidratált legyen a  kéz bőre, az otthoni házimunkák során védőkesztyűt kell viselned. Ilyen egyszerű!

5. Legyél gyengéd a kezeddel!

Az utolsó tanács, ami elég általánosnak tűnhet, sok igazságot rejt magában, amit érdemes megfontolnod. A kezünk megérdemli, hogy gyengédek legyünk vele. A bőr itt vékony és szenved az irritációktól, nagyon gyorsan veszít vizet és mindenféle károsító tényezőnek van kitéve.

Ne feledd, hogy:

  • Kerüld a közvetlen napfénynek való kitettséget UV-védelem nélkül,
  • kerüld a száraz körömágybőr húzását vagy harapdálását (a legjobb, ha hidratáljuk),
  • kerüld a körömágybőr éles eszközzel, például borotvával történő vágását,
  • kerüld a kesztyű nélküli házimunkát.