A szépségiparban nem sok dolog változott. Még mindig a régóta ismert retinol – avagy az A-vitamin – a leghatékonyabb fiatalító anyag. Ennek valószínűleg maga a retinol az oka, mely tökéletes működik, és a nők közel 100%-ánál beválik. Kétségtelen, a retinol a fiatalos bőr kulcsa. Segíti a bőr folyamatos önmegújító folyamatait, és kifogástalanul működik. De hogyan került elő ez a szuperhatékony retinol? Figyelmét annak köszönheti, hogy a bőr mélyebb rétegeibe is képes behatolni, ahol elősegíti és támogatja az apró, de nagyon értékes fibroblasztok hatékonyabb működését. Ezek a fibroblasztok sejtek, melyek a kollagén-, elasztin- és a hialuronsav(!)-termelésért felelősek az irhában. És mint nagyon jól tudjuk, ez a hármas teszi bőrünket fiatalossá, gyengéddé, hidratálttá és hibátlanná. 

Elég tudással rendelkezel a retinollal kapcsolatban? Minden jótékony hatását ismered az A-vitaminnak? Mi az alapja a retinolról keringő szóbeszédeknek? Mikor kell használni az A-vitamint? A retinol miért az arcszérumokban a leghatékonyabb? És végezetül, hogyan válaszd ki a legjobb retinolos arcszérumot?

Kérdések és válaszok: RETINOL

1. Mikor érdemes elkezdeni használni a retinoltartalmú bőrápoló termékeket?

Számos kozmetikus és bőrgyógyász – mint például Shani Darden, aki egy népszerű és széles körben elismert bőrgyógyász a sztárvilágban – beszél a retinol kiemelkedő teljesítményéről. Ezek a szakértők a retinolos arcszérum alkalmazását nemcsak a ráncok meglétekor ajánlják, hanem már azelőtt is. Ez azt jelenti, hogy már a harmincas éveiben lévő emberek is használhatnak retinolos arcszérumot, és az öregedés mellett más bőrproblémákkal is hatékonyan felvehetik a küzdelmet. Például akné kezelésére is alkalmazhatunk retinolos termékeket.

A kollagén- és elasztintermelés mértéke lezuhan 25 éves korunk környékén. Mivel a retinol mindkét fehérje szintézisét serkenti, egy A-vitamint tartalmazó bőrápoló termék nagyon jól használható öregedésgátlóként. Bebizonyították, hogy a retinol késlelteti a ráncok kialakulását, így 30. életévünk betöltése előtt is jó ötlet a retinoltartalmú arcszérummal történő kezelés. Egy azonban biztos: ha már észreveszel magadon, hogy mélyülni kezdenek a finom barázdák, akkor már el kell kezdeni kenni valamilyen retinolos kozmetikummal.

2. Mivel kezdjem a retinolos kezelést?

Először is tisztában kell lenned azzal, minek köszönheti erőteljes hámosító tulajdonságait: a retinol serkenti a sejtmegújulást. Hatékonyabban működik, mint várnád. Emiatt a szakértők azt ajánlják, hogy fokozatosan építsük be napi szépségápolási rutinunkba. Mit jelent ez? Ha első használat után nem csípi a bőröd, és nem tapasztalsz piros foltokat az arcodon, felvihetsz belőle még egy adagot este is. Ezután tarts egy 2-3 napos szünetet, mielőtt folytatnád a kezelést. Körülbelül 2-3 hét múlva már minden este használhatod. Természetesen a bőrápoló termék koncentráltsága és a retinol koncentrációja is befolyásolja a hatékonyságot, illetve hogy mennyi időre lesz szüksége a bőrödnek, hogy hozzászokjon a retinolhoz. Az viszont garantálható, hogy a retinol napi rutinba történő fokozatos bevezetése nem fog semmilyen kárt okozni.

3. Negatívan is hathat a retinol a bőrömre?

Ez csak akkor történhet meg, ha rosszul alkalmazod. A retinol a fiatalítás szinonimája, a legjobb gyógymód a ráncokra. Emellett segít az akné kezelésében és a pigmentfoltok eltüntetésében is, viszont ha reggel anélkül viszed fel, hogy előtte használnál valamilyen nap- vagy fényvédőt, akkor a retinol nem fogja elérni azt a hatást, amire vágysz. Más szóval, ha a retinolt nem megfelelően alkalmazod és napfény éri, akkor bőröd kipirosodhat, valamint irritáció jelentkezhet.

Jelenleg számos olyan bőrápoló termék létezik, ami képes ,,kordában tartani” a retinolt. Retinolos arcszérumokat rangsoroló listánk olyan termékekből tevődik össze, amik a retinolt a legjobb és legbiztonságosabb formájában tartalmazzák. Vidd fel egyszerűen lefekvés előtt, reggel pedig használj fényvédő krémet. Viszont retinolos arcszérumtól függetlenül is kezelni kell az arcbőrt valamilyen fényvédővel, mely nélkülözhetetlen, ha meg akarjuk védeni bőrünket egyik legnagyobb ellenségétől – a napfénytől.

A legtöbb ember által ajánlott és legjobbnak ítélt retinolos arcszérum a Nanoil Retinol Face Serum. Öregedésgátló, fiatalító és bőremelő hatással bír, megküzd a szabadgyökökkel, és láthatóan csökkenti a ráncokat. Ezt az arcszérumot minden bőrtípusra ajánlják, beleértve az érett, színtelen és élettelen bőrt is, amelyen gyakran jelennek meg pattanások vagy már láthatóak rajta az öregedés első jelei.

A Nanoil retinolos arcszérum a húszas, harmincas, negyvenes és ötvenes éveiben járók bőrét is képes kezelni. Használd, ha meg szeretnél szabadulni a ráncoktól és a pigmentfoltoktól. Akkor is érdemes beszerezni a Nanoil Retinol Face Serum-ot, ha meg szeretnéd védeni finom arcbőröd a kipufogógáz, a szmog és a többi városi szennyeződéstől. A faggyútermelés szabályozásához és a gyorsabb sejtmegújulás elősegítéséhez is kiváló a Nanoil Retinol Face Serum.

www.nanoil.hu

A Shani Darden Retinol Reform már egy drágább arcszérum, amit számos híresség használ napi szinten. Shani Darden, a termék névadója is erősen ajánlja, bár ebben nincsen semmi meglepő. 2,2%-os retinoltartalmának köszönhetően az arcszérum egy finom és hatékony fiatalító termék, ami szinte teljesen kivasalja a ráncokat. Emellett a retinolos arcszérum kiigazítja az egyenetlen bőrtónust, serkenti a sejtmegújulást, és elhalványítja a pattanások után maradt hegeket. A Retinol Reform-ban a retinol 2%-os tejsavval párosul, így a szérum egyúttal fényesebbé és simábbá is teszi a bőrt.

A Murad Retinol Youth Renewal Serum egy másik széles körben ismert arcszérum, ami csökkenti a finom barázdákat és ráncokat. Számos szépségblogger adott már neki magas pontszámot, mivel egyenletesebb tónust kölcsönöz a bőrnek, és fokozza a fiatalos ragyogást. Ez a kellemes, jól kitalált termék minden bőrtípusra egyformán alkalmazható, és még az érzékeny bőr is tolerálja. A Retinol Tri-Active technológiának köszönhetően Murad retinolos arcszéruma hatékonyan csökkenti az öregedés jeleit az arcon. A Retinol Youth Renewal Serum másik észrevehető jótékony hatása, hogy finomabbá teszi a bőrt. Végül pedig, de nem utolsó sorban, a hialuronsav következtében az arcszérum fenntartja a bőr megfelelő hidratációs szintjét is.

A Pixi Overnight Retinol Oil egy olyan retinolos olaj/szérum, mely képes késleltetni az öregedést. Ez a bőrápoló termék elősegíti a bőr önmegújító folyamatait, valamint csökkenti a finom barázdákat és ráncokat, fokozza a ragyogást, és energiával látja el a bőrt. Ez az egyik legjobb arcszérum a száraz és érett bőrre, az olajok ugyanis növelik a bőr hidratációs szintjét, és megakadályozzák a vízmolekulák kötőszövetből történő kilépését. Ezen kívül a Overnight Retinol Oil peptideket és ceramidokat is tartalmaz, amik lehetővé teszik, hogy a bőr megőrizze fiatalosságát, hidratáltságát és kellemes tapintását. Ebben az arcszérumban a retinol a következő olajokkal együtt van jelen: mandula-, napraforgó- és jojobaolaj. Antioxidáns tulajdonságokkal bíró zöldségkivonatokban és E-vitaminban gazdag, mely utóbbi – a retinolhoz hasonlóan – öregedésgátló hatással bír.

Napjaink egyik legnépszerűbb márkája a The Ordinary, ehhez nem fér kétség. Ajánlatai között a retinol számos formája fellelhető, ezek közül az egyik a The Ordinary Retinol 0.5% in Squalane arcszérum alacsony retinolkoncentrációval, mely a kezdők és pattanásos bőrű fiatalok számára is tökéletes. A Retinol 0.5% in Squalane egy alacsony víztartalmú oldat, mely könnyed és gyorsan áthatol a bőrön. Kifinomult öregedésgátló hatása van, és a bőr megújulásában is segít. Az arcszérum továbbá csökkenti a finom barázdákat, serkenti a bőr rugalmasságát, és megakadályozza a napfény hatására kialakult pigmentfoltokat. A The Ordinary arcszérum alkalmazásával a bőr puha tapintású és megfelelően hidratált lesz. Rendszeres használata esetén megerősíti a bőrt, és jól láthatóan összeszűkíti a bőr pórusait.